Bitcoins zijn erger dan de Tulpenmanie. Toen kreeg je tenminste nog een tulp. Nu krijg je niks.
Dat zei voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink woendag tijdens een bijeenkomst met studenten van de Universiteit van Amsterdam.
Wellink omschreef tijdens de discussiebijeenkomst Room for Discussion de virtuele munt als een hype en constateerde dat “dit bouwwerk” vroeg of laat instort.
Eerder al waarschuwden De Nederlandsche Bank en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor virtuele valuta als de bitcoin.
De koers van de virtuele munt is erg wisselvallig. Sterke pieken worden gevolgd door diepe dalen, vaak zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden is.
Tijdens de Nederlandse Tulpenmanie, zo rond 1636-1637, was de tulpenbol enorm waardevol. Na een plotselinge prijsdaling raakten veel tulpenhandelaren aan de grond. Economen zien het als de eerste goed beschreven economische bubbel in de geschiedenis.
Opmars van bitcoin
Het idee voor de bitcoin werd in 2008 beschreven door een persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte. Een jaar later werd de ‘bitcoin’ op internet als particulier initiatief geïntroduceerd als een vorm van elektronisch geld, dat onafhankelijk van centrale banken wordt uitgegeven.
Bitcoins kunnen door iedereen met een pc worden ‘gemunt’, door computers complexe puzzeltjes te laten oplossen die getallen van 64 cijfers opleveren. De algoritmes zijn zo ontworpen dat er een beperkt aantal nieuwe bitcoingetallen in de loop van de tijd kunnen worden gegenereerd.
Heb je eenmaal een erkend bitcoingetal, dan kun je een elektronische portemonnee aanmaken, waarmee je kunt handelen in bitcoins. Maar je kunt ook gewoon bestaande bitcoins of delen daarvan op handelsbeurzen kopen met euro’s, dollars en andere munten.
Piek boven de 1000 dollar
De afgelopen weken bereikte de bitcoin recordhoogtes van meer dan 1000 dollar per bitcoin op handelsfora, terwijl de virtuele munt begin dit jaar nog geen tientje waard was in euro’s of dollars.
Door de mondiale bankencrisis is het vertrouwen in het financiële stelsel afgenomen, wat gunstig uitpakte voor de aantrekkingskracht van geld dat niet aan een overheid is gekoppeld. De afgelopen twee jaar doken er onder meer webwinkels op met prijzen in bitcoins.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl